Hungary

REGINAlogo_horizonal_color-100.jpg

A Széchenyi István Egyetem konzorciumvezetésével 2021 novemberében elindult az REGINA projekt, melynek elsődleges témaköre a fenntartható és regeneratív mezőgazdálkodás. Az alábbi oldalon a projekt hazai megvalósításával kapcsolatban olvashatja a legfontosabb híreket, információkat.

 

A REGINA projekt hazai megvalósítói:

Széchenyi István Egyetem

GYMSM Gazdakörök Szövetsége

Széchenyi István Egyetem Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium

 

 

 

 

Kick-off találkozó Athénban

A projekt partnerek 2022. október 6-7-én találkoztak Athénban, első alkalommal a projekt életében. A találkozón a görög házigazda Euracademy Association mellett 4 további ország képviselői vettek részt: Írország, Szlovénia, Olaszország és Magyarország. A hazai megvalósítókat a Széchenyi István Egyetem, valamint a GYMSM Gazdakörök Szövetsége képviselte. A tanácskozáson a partnerek átbeszélték a projekt feladatait, az egyes munkacsomagok kidolgozásának részleteit, valamint a főbb mérföldköveket a projekt életében. A találkozó sikeres volt és jó hangulatban telt, bizakodva tekintünk a jövőre!

                                              IMG_4126.jpg        IMG_4144.jpg

 

 

 

 

Felmérés a hazai gazdálkodók regeneratív mezőgazdasági gyakorlatairól

A projekt keretében mindegyik résztvevő országban, így Magyarországon is online kérdőív formájában végeztük lekérdezést. Ezzel a kérdőívvel a gazdálkodókat kívántuk megszólítani, hogy feltérképezzük a regeneratív mezőgazdaság elterjedtségét Magyarországon, és megismerjük a készség- és tudásigényüket, valamint az RA-val kapcsolatos attitűdjeiket. A kérdőív kitöltése értékes betekintést nyújt a meglévő hiányosságokba és képet kaphatunk a lehetséges fejlesztési elképzelésekről.

A kérdőívre Magyarországon összesen mintegy 270 válasz érkezett különféle gazdálkodóktól, amely értékes és remek betekintést ad a fenti kérdésekbe.

A kérdőív eredményeiről részletesebben olvashat a Nemzeti Jelentésben, melyet az alábbi linkre kattintva tud megnyitni és elolvasni.

Elolvasom a Nemzeti Jelentést (angol nyelven)

 

 

 

Elérhető a Szintézis Jelentés

A REGINA projekt keretében készült Szintézis Jelentés elérhető és olvasható angol nyelven. Ez a tanulmány a projekt első részfeladatának eredménye. Az első cél az volt, hogy mind az 5 résztvevő országban, azaz Magyarországon, Görögországban, Olaszországban, Írországban és Szlovéniában felmérjük a regeneratív mezőgazdaság adottságait, lehetőségeit és jelenlegi helyzetét.

A REGINA kutatás eredményei az alábbi tényezőkre fókuszálnak:

 • A mezőgazdasági ágazat alapvető jellemzőinek bemutatása az egyes országokban, valamint a regeneratív mezőgazdaság terjedésének jelenlegi szintje,
 • Interjúk tapasztalatai a különböző országok érintett szervezeteinek képviselőivel, mint például: gazdálkodói egyesületek, oktatási intézmények, civil szervezetek, kormányzati testületek, regionális és helyi hatóságok, mezőgazdasági konzorciumok. Az interjúk alapvetően a regeneratív gazdálkodás jövőbeli kilátásaira, a meglévő korlátozásokra és a fellendítéshez szükséges lépésekre fókuszálnak.
 • Online kérdőíves lekérdezés tapasztalatai, melyben mezőgazdászokat kérdeztünk, a regeneratív technikák elterjedéséről, valamint igényeikről és attitűdjeikről.
 • Esettanulmányok bemutatása az öt résztvevő országban, amelyek jó példaként szolgálhatnak a regeneratív mezőgazdaságra való áttéréshez.

A Szintézis Jelentés az öt ország eredményeinek közös metszeteit, eltéréseit és különbségeit is bemutatja.

Elolvasom a Szintézis Jelentést (angol nyelven)

 

 

Hazai rendezésű Tréning Esemény és Nyári Akadémia

A REGINA projekt keretében Nyári Akadémiát és Tréning Eseményt szerveztek a projekt partnerei, melynek fő szervezője a görög Euracademy Association, társ-szervezője pedig a Széchenyi István Egyetem volt. Az eseménynek 2023. augusztus 27. és 31. között a győri Famulus Hotel adott otthont, és a fő témakör a mezőgazdasági gyakorlatok megváltoztatása volt, melyre sikerrel adható válasz a klímaválságra („Changing farming practices to address the climate crisis”)

IMG_8980.JPEG IMG_9006.jpeg IMG_4928.jpg

Több mint 35 résztvevő érkezett az eseményre, 9 országból és 15 különféle európai (és Európán túli) szervezetet képviselve. A négynapos rendezvény kellő teret adott a tapasztalatok cseréjéhez, hálózatok kialakításához, és természetesen a tanuláshoz! Kiváló előadók (kutatók és gyakorlati szakemberek) osztották meg tapasztalataikat, melyeket kiscsoportos, interaktív megbeszélések és viták követtek. A résztvevők a rendezvény egyik napját terepen töltötték, ahol tanulmányutak keretében ismerkedhettek meg hazai mezőgazdaságok fenntartható mezőgazdasági törekvéseivel és jó példáival.

IMG_9048.jpeg IMG_9041.JPEG IMG_4961.jpg

Ezúton is köszönjük a gazdaságoknak a nyitottságot, és azt, hogy az érdeklődő nemzetközi csapatokat jó szívvel fogadták! A meglátogatott gazdaságok:

 • Agrowald Kft., Rábapatona
 • Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt.
 • Rábcakapi Biokertészet
 • Biogáz Unió Zrt., Kisbér
 • Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt., Nagyszentjános
 • Sudár Birtok, Győrújfalu
 • Miklós-major, Kajárpéc
 • Kimle Research Site
 • LajtaMag, Hédervár

Az esemény részletesebb leírása, az előadások, valamint a háttéranyagok is megtekinthetők az alábbi linkre kattintva.

Tovább olvasok az eseményről