Greece

Εναρκτήρια συνάντηση στην Αθήνα

Η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του έργου διοργανώθηκε στα γραφεία του Euracademy Association στην Αθήνα στις 6-7 Οκτωβρίου 2022. Στη συνάντηση συμμετείχαν, πλην των διοργανωτών, εκπρόσωποι των εταίρων από 4 Ευρωπαϊκές χώρες: την Ιρλανδία, τη Σλοβενία, την Ιταλίας και την Ουγγαρία. Κατά τη συνάντηση, οι εταίροι συζήτησαν σχετικά με τις δράσεις που προβλέπονται στο έργο, τα καθήκοντα κάθε εταίρου, λεπτομέρειες υλοποίησης των πακέτων εργασίας και τα ορόσημα στη διάρκεια του έργου. Η συνάντηση ήταν επιτυχημένη και σε καλή ατμόσφαιρα. Προσβλέπουμε στο μέλλον με αυτοπεποίθηση!

IMG_4126.jpg IMG_4144.jpg

 

 

 

Έρευνα σχετικά με την Αναγεννητική Γεωργία στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο του έργου, πραγματοποιήθηκε έρευνα σχετικά με την Αναγεννητική Γεωργία στις συμμετέχουσες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η έρευνα περιελάμβανε έρευνα βιβλιογραφίας σχετικά με τα βασικά χαρακτηριστικά του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα και την ανάπτυξη βιώσιμων αγροτικών μεθόδων παραγωγής (βιολογική καλλιέργεια, γεωργία διατήρησης του εδάφους, αναγεννητική γεωργία), συνεντεύξεις με σχετικούς φορείς (φορείς εκπαίδευσης γεωργών, αγροτικούς συνεταιρισμούς, δίκτυα και αναπτυξιακούς φορείς), συνεντεύξεις με παραγωγούς που εφαρμόζουν πρακτικές Αναγεννητικής Γεωργίας για την ανάδειξη καλών πρακτικών, και με τη μορφή διαδικτυακού ερωτηματολογίου που απευθύνεται σε αγρότες.

Με αυτό το ερωτηματολόγιο, απευθυνθήκαμε στους αγρότες στην Ελλάδα ώστε να χαρτογραφήσουμε βασικά χαρακτηριστικά της μετάβασης στην αναγεννητική γεωργία στην χώρα μας και να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τις ανάγκες των παραγωγών σε δεξιότητες και γνώσεις, καθώς και για τη στάση τους απέναντι στην Αναγεννητική Γεωργία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας στην Ελλάδα είναι διαθέσιμα στην ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΡΙΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

 

 

Συνθετική Έκθεση Πορισμάτων

Τα αποτελέσματα της έρευνας για την Αναγεννητική Γεωργία που πραγματοποιήθηκε στις 5 χώρες του έργου – Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Σλοβενία, Ιρλανδία – αναλύονται συγκριτικά και παρουσιάζονται στην ΣΥΓΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΡΙΣΜΑΤΩΝ, διαθέσιμη στα Ελληνικά και τα Αγγλικά. Κύριος στόχος της έρευνας είναι να αξιολογηθούν οι δυνατότητες, οι ευκαιρίες και η τρέχουσα κατάσταση της αναγεννητικής γεωργίας και στις 5 συμμετέχουσες χώρες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του REGINA επικεντρώνονται στους ακόλουθους τομείς:

 

  • Παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών του αγροτικού τομέα σε κάθε χώρα, καθώς και του σημερινού βαθμού εξάπλωσης της αναγεννητικής γεωργίας,
  • Συνεντεύξεις με εκπροσώπους σχετικών φορέων, όπως: ενώσεις αγροτών, εκπαιδευτικά ιδρύματα, οργανώσεις πολιτών, κυβερνητικοί φορείς, περιφερειακές και τοπικές αρχές, αγροτικοί συνεταιρισμοί κλπ. Οι συνεντεύξεις επικεντρώνονται στις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης της αναγεννητικής γεωργίας, στους υφιστάμενους περιορισμούς και στα βήματα που απαιτούνται για την διευκόλυνση της μετάβασης περισσότερων παραγωγών στην Αναγεννητική Γεωργία.
  • Αποτελέσματα διαδικτυακής έρευνας, στην οποία ρωτήσαμε τους παραγωγούς σε κάθε χώρα για τη διάδοση των αναγεννητικών πρακτικών, καθώς και για τις ανάγκες και τις στάσεις τους σχετικά με την Αναγεννητική Γεωργία.
  • Παρουσίαση μελετών περίπτωσης – καλών πρακτικών στις πέντε συμμετέχουσες χώρες που μπορούν να χρησιμεύσουν ως παραδείγματα για τη μετάβαση στην αναγεννητική γεωργία.

Η Έκθεση παρουσιάζει επίσης τα κοινά σημεία, τις αποκλίσεις και διαφορές που αναδεικνύουν τα αποτελέσματα μεταξύ των πέντε χωρών.

 

Η Συγκεφαλαιωτική Έκθεση Πορισμάτων είναι διαθέσιμη στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

 

 

20ή Θερινή Ακαδημία του Euracademy Association και εκπαίδευση στο πλαίσιο του REGINA

Οι εταίροι του έργου διοργάνωσαν στο πλαίσιο της 20ής Θερινής Ακαδημίας του Euracademy Association, την εκπαιδευτική εκδήλωση του REGINA. Η εκδήλωση, με τη συνδιοργάνωση του Euracademy Association και του Πανεπιστημίου Széchenyi István, φιλοξενήθηκε από το Famulus Hotel στο Γκιόρ της Ουγγαρίας μεταξύ 27 και 31 Αυγούστου 2023 με θέμα την αλλαγή των γεωργικών πρακτικών ενάντια στην κλιματική κρίση («Αλλαγή γεωργικών πρακτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης»).

IMG_8980.JPEG IMG_9006.jpeg IMG_4928.jpg

Η εκδήλωση συγκέντρωσε περισσότερους από 35 συμμετέχοντες από 9 χώρες και 15 διαφορετικούς ευρωπαϊκούς (και μη) οργανισμούς. Το τετραήμερο παρείχε αρκετό χώρο για ανταλλαγή εμπειριών, δημιουργία δικτύων και φυσικά μάθηση! Εξαιρετικοί ομιλητές (ερευνητές και επαγγελματίες) μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους, ενώ ακολούθησαν συνεργασίες σε μικρές ομάδες και συναρπαστικές συζητήσεις. Οι συμμετέχοντες πέρασαν μια μέρα στην ύπαιθρο, όπου στο πλαίσιο εκπαιδευτικών εκδρομών είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με βιώσιμες αγροτικές πρακτικές και καλά παραδείγματα, να ανταλλάξουν απόψεις με τους παραγωγούς και να συγκεντρώσουν πληροφορίες και ευρήματα.

IMG_9048.jpeg IMG_9041.JPEG IMG_4961.jpg

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Πανεπιστήμιο Széchenyi István για τη συνδιοργάνωση και τη φιλοξενία, καθώς και τα αγροκτήματα και τους παραγωγούς που υποδέχθηκαν τους συμμετέχοντες και προσέφεραν απλόχερα ευκαιρίες αμοιβαίας μάθησης. Τα αγροκτήματα που επισκέφθηκαν οι συμμετέχοντες αναφέρονται παρακάτω:

  • Agrowald Kft., Rábapatona
  • Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt.
  • Rábcakapi Biokertészet
  • Biogáz Unió Zrt., Kisbér
  • Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt., Nagyszentjános
  • Sudár Birtok, Győrújfalu
  • Miklós-major, Kajárpéc
  • Kimle Research Site
  • LajtaMag, Hédervár

Μπορείτε να δείτε μια πιο λεπτομερή περιγραφή της εκδήλωσης, τις παρουσιάσεις και το βασικό υλικό κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση (στα Αγγλικά)