Greece
Εναρκτήρια συνάντηση στην Αθήνα
Η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του έργου διοργανώθηκε στα γραφεία του Euracademy Association στην Αθήνα στις 6-7 Οκτωβρίου 2022. Στη συνάντηση συμμετείχαν, πλην των διοργανωτών, εκπρόσωποι των εταίρων από 4 Ευρωπαϊκές χώρες: την Ιρλανδία, τη Σλοβενία, την Ιταλίας και την Ουγγαρία. Κατά τη συνάντηση, οι εταίροι συζήτησαν σχετικά με τις δράσεις που προβλέπονται στο έργο, τα καθήκοντα κάθε εταίρου, λεπτομέρειες υλοποίησης των πακέτων εργασίας και τα ορόσημα στη διάρκεια του έργου. Η συνάντηση ήταν επιτυχημένη και σε καλή ατμόσφαιρα. Προσβλέπουμε στο μέλλον με αυτοπεποίθηση!
Έρευνα σχετικά με την Αναγεννητική Γεωργία στην Ελλάδα
Στο πλαίσιο του έργου, πραγματοποιήθηκε έρευνα σχετικά με την Αναγεννητική Γεωργία στις συμμετέχουσες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η έρευνα περιελάμβανε έρευνα βιβλιογραφίας σχετικά με τα βασικά χαρακτηριστικά του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα και την ανάπτυξη βιώσιμων αγροτικών μεθόδων παραγωγής (βιολογική καλλιέργεια, γεωργία διατήρησης του εδάφους, αναγεννητική γεωργία), συνεντεύξεις με σχετικούς φορείς (φορείς εκπαίδευσης γεωργών, αγροτικούς συνεταιρισμούς, δίκτυα και αναπτυξιακούς φορείς), συνεντεύξεις με παραγωγούς που εφαρμόζουν πρακτικές Αναγεννητικής Γεωργίας για την ανάδειξη καλών πρακτικών, και με τη μορφή διαδικτυακού ερωτηματολογίου που απευθύνεται σε αγρότες.
Με αυτό το ερωτηματολόγιο, απευθυνθήκαμε στους αγρότες στην Ελλάδα ώστε να χαρτογραφήσουμε βασικά χαρακτηριστικά της μετάβασης στην αναγεννητική γεωργία στην χώρα μας και να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τις ανάγκες των παραγωγών σε δεξιότητες και γνώσεις, καθώς και για τη στάση τους απέναντι στην Αναγεννητική Γεωργία.
Τα αποτελέσματα της έρευνας στην Ελλάδα είναι διαθέσιμα στην ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΡΙΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Συνθετική Έκθεση Πορισμάτων
Τα αποτελέσματα της έρευνας για την Αναγεννητική Γεωργία που πραγματοποιήθηκε στις 5 χώρες του έργου – Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Σλοβενία, Ιρλανδία – αναλύονται συγκριτικά και παρουσιάζονται στην ΣΥΓΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΡΙΣΜΑΤΩΝ, διαθέσιμη στα Ελληνικά και τα Αγγλικά. Κύριος στόχος της έρευνας είναι να αξιολογηθούν οι δυνατότητες, οι ευκαιρίες και η τρέχουσα κατάσταση της αναγεννητικής γεωργίας και στις 5 συμμετέχουσες χώρες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας του REGINA επικεντρώνονται στους ακόλουθους τομείς:
- Παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών του αγροτικού τομέα σε κάθε χώρα, καθώς και του σημερινού βαθμού εξάπλωσης της αναγεννητικής γεωργίας,
- Συνεντεύξεις με εκπροσώπους σχετικών φορέων, όπως: ενώσεις αγροτών, εκπαιδευτικά ιδρύματα, οργανώσεις πολιτών, κυβερνητικοί φορείς, περιφερειακές και τοπικές αρχές, αγροτικοί συνεταιρισμοί κλπ. Οι συνεντεύξεις επικεντρώνονται στις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης της αναγεννητικής γεωργίας, στους υφιστάμενους περιορισμούς και στα βήματα που απαιτούνται για την διευκόλυνση της μετάβασης περισσότερων παραγωγών στην Αναγεννητική Γεωργία.
- Αποτελέσματα διαδικτυακής έρευνας, στην οποία ρωτήσαμε τους παραγωγούς σε κάθε χώρα για τη διάδοση των αναγεννητικών πρακτικών, καθώς και για τις ανάγκες και τις στάσεις τους σχετικά με την Αναγεννητική Γεωργία.
- Παρουσίαση μελετών περίπτωσης – καλών πρακτικών στις πέντε συμμετέχουσες χώρες που μπορούν να χρησιμεύσουν ως παραδείγματα για τη μετάβαση στην αναγεννητική γεωργία.
Η Έκθεση παρουσιάζει επίσης τα κοινά σημεία, τις αποκλίσεις και διαφορές που αναδεικνύουν τα αποτελέσματα μεταξύ των πέντε χωρών.
Η Συγκεφαλαιωτική Έκθεση Πορισμάτων είναι διαθέσιμη στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
20ή Θερινή Ακαδημία του Euracademy Association και εκπαίδευση στο πλαίσιο του REGINA
Οι εταίροι του έργου διοργάνωσαν στο πλαίσιο της 20ής Θερινής Ακαδημίας του Euracademy Association, την εκπαιδευτική εκδήλωση του REGINA. Η εκδήλωση, με τη συνδιοργάνωση του Euracademy Association και του Πανεπιστημίου Széchenyi István, φιλοξενήθηκε από το Famulus Hotel στο Γκιόρ της Ουγγαρίας μεταξύ 27 και 31 Αυγούστου 2023 με θέμα την αλλαγή των γεωργικών πρακτικών ενάντια στην κλιματική κρίση («Αλλαγή γεωργικών πρακτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης»).
Η εκδήλωση συγκέντρωσε περισσότερους από 35 συμμετέχοντες από 9 χώρες και 15 διαφορετικούς ευρωπαϊκούς (και μη) οργανισμούς. Το τετραήμερο παρείχε αρκετό χώρο για ανταλλαγή εμπειριών, δημιουργία δικτύων και φυσικά μάθηση! Εξαιρετικοί ομιλητές (ερευνητές και επαγγελματίες) μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους, ενώ ακολούθησαν συνεργασίες σε μικρές ομάδες και συναρπαστικές συζητήσεις. Οι συμμετέχοντες πέρασαν μια μέρα στην ύπαιθρο, όπου στο πλαίσιο εκπαιδευτικών εκδρομών είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με βιώσιμες αγροτικές πρακτικές και καλά παραδείγματα, να ανταλλάξουν απόψεις με τους παραγωγούς και να συγκεντρώσουν πληροφορίες και ευρήματα.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Πανεπιστήμιο Széchenyi István για τη συνδιοργάνωση και τη φιλοξενία, καθώς και τα αγροκτήματα και τους παραγωγούς που υποδέχθηκαν τους συμμετέχοντες και προσέφεραν απλόχερα ευκαιρίες αμοιβαίας μάθησης. Τα αγροκτήματα που επισκέφθηκαν οι συμμετέχοντες αναφέρονται παρακάτω:
- Agrowald Kft., Rábapatona
- Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt.
- Rábcakapi Biokertészet
- Biogáz Unió Zrt., Kisbér
- Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt., Nagyszentjános
- Sudár Birtok, Győrújfalu
- Miklós-major, Kajárpéc
- Kimle Research Site
- LajtaMag, Hédervár
Μπορείτε να δείτε μια πιο λεπτομερή περιγραφή της εκδήλωσης, τις παρουσιάσεις και το βασικό υλικό κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση (στα Αγγλικά)
«Γνωριμία με την Αναγεννητική Γεωργία» - Υβριδική εκδήλωση διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου και πιλοτική εφαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού REGINA στην εκπαίδευση ενηλίκων
Η εκδήλωση με στόχο τη διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου REGINA, σε συνδυασμό με την πιλοτική εφαρμογή του υλικού εκπαίδευσης ενηλίκων REGINA, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 23 Ιουλίου 2024. Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Euracademy Association (www.euracademy.org) σε συνεργασία με το Open Farm Network (www.openfarm.gr), έλαβε χώρα στο χώρο Open Farm Agora και σχεδιάστηκε ως υβριδική εκδήλωση (επιτόπια και διαδικτυακή συμμετοχή), για τη διευκόλυνση της συμμετοχής ενδιαφερομένων από όλη την Ελλάδα. Η υβριδική εκδήλωση διαδόθηκε μέσω πρόσκλησης σε φορείς και άτομα των αντίστοιχων δικτύων του Euracademy Association και του Open Farm Network και κατάφερε να συγκεντρώσει 30 συμμετέχοντες επιτόπου (παραγωγούς, εκπαιδευτές, γεωπόνους, φοιτητές Πανεπιστημίου) και 43 διαδικτυακούς συμμετέχοντες (κυρίως παραγωγούς, γεωπόνους, ερευνητές, καθώς και φοιτητές Πανεπιστημίου και καταναλωτές) από όλη την Ελλάδα, καθώς και από την Κύπρο και τη Γερμανία. Η εκδήλωση έγινε στα Ελληνικά.
Η εκδήλωση περιελάμβανε καλωσόρισμα και παρουσίαση του έργου, της εκπαιδευτικής μεθοδολογίας REGINA και των εκπαιδευτικών πόρων που έχουν αναπτυχθεί και είναι δωρεάν και προσβάσιμοι σε όλους, καθώς και παρουσιάσεις/σεμινάρια, ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση μεταξύ των επιτόπιων και διαδικτυακών συμμετεχόντων.
Η εκδήλωση διέδωσε τους εκπαιδευτικούς πόρους REGINA και εφάρμοσε πιλοτικά το υλικό εκπαίδευσης ενηλίκων σε ένα ευρύ ακροατήριο που περιλάμβανε ποικίλα υπόβαθρα και εμπειρίες, ευαισθητοποίησε και τόνωσε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αναγεννητική Γεωργία και εμβάθυνε στο θέμα της εφαρμογής αναγεννητικών πρακτικών με πρακτικές συμβουλές. Οι ερωτήσεις και οι ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε τις παρουσιάσεις, με την ενεργό συμμετοχή τόσο των επιτόπιων όσο και των διαδικτυακών συμμετεχόντων που μοιράστηκαν τις δικές τους εμπειρίες και συζήτησαν τα οφέλη της Αναγεννητικής Γεωργίας αλλά και τους τοπικούς περιορισμούς, καταδεικνύουν την επιτυχία της εκδήλωσης. Τα σχόλια των συμμετεχόντων καταγράφηκαν επίσης μέσω διαδικτυακής έρευνας που κυκλοφόρησε μετά την εκδήλωση και ήταν ενθουσιώδη:
⮚ Πολύ ενδιαφέρουσα και πλούσια σε πληροφορίες. Μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις παρουσιάσεις;
⮚ Σας ευχαριστώ πολύ, μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση στη μέση του καλοκαιριού!
⮚ Παρακαλώ κρατήστε με ενήμερο σχετικά με τις μελλοντικές σας δραστηριότητες.
⮚ Συγχαρητήρια, εξαιρετικές πληροφορίες σχετικά με την Αναγεννητική Γεωργία. Σας ευχαριστώ.
Πολλοί από τους συμμετέχοντες ζήτησαν να επαναληφθεί η εκδήλωση ή/και να συνεχιστεί με περαιτέρω δραστηριότητες.
Διεθνές Webinar
Στο πλαίσιο του έργου REGINA Erasmus+, ο εταίρος του έργου SECAD (Ιρλανδία) διοργάνωσε ένα διεθνές διαδικτυακό σεμινάριο για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του έργου και να προσκαλέσει συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη να ενημερωθούν για την εκπαιδευτική πλατφόρμα REGINA και τα ολοκληρωμένα εργαλεία που παρέχει. Το διαδικτυακό σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2024, σχεδιάστηκε επίσης για να δώσει την ευκαιρία για ανατροφοδότηση και χρήσιμες πληροφορίες στους εταίρους για να συνεχίσουν και να βελτιώσουν το έργο τους. Το διαδικτυακό σεμινάριο προσέλκυσε συνολικά 134 συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, με συμμετέχοντες από την Ιρλανδία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αρμενία, την Κύπρο, τη Μοζαμβίκη, την Ολλανδία, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Οι παρουσιάσεις του διαδικτυακού σεμιναρίου πραγματοποιήθηκαν από τους εταίρους του έργου REGINA και έδωσαν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αποκτήσουν εικόνα της έρευνας και της δραστηριότητας του ευρωπαϊκού έργου που διεξήχθη τα τελευταία τρία χρόνια. Παρείχαν μια επισκόπηση των ελεύθερα προσβάσιμων, διαδικτυακών μαθησιακών ενοτήτων που έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τους φοιτητές και τους επαγγελματίες να μάθουν για τις μεθόδους και τις πρακτικές Αναγεννητικής Γεωργίας.
Οι Ενότητες του σεμιναρίου ήταν οι εξής:
Εισαγωγή στο έργο REGINA
Εκπαιδευτική Ενότητα 1: Προσανατολισμός στην Αναγεννητική Γεωργία
Εκπαιδευτική Ενότητα 2: Γεωπονικές πτυχές
Εκπαιδευτική Ενότητα 3: Έννοιες βιωσιμότητας
Εκπαιδευτική Ενότητα 4: Εφαρμογή σε συγκεκριμένες καλλιέργειες και στην κτηνοτροφία
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκαν δύο διαδικτυακές δημοσκοπήσεις. Η μία διεξήχθη στην αρχή, πριν από την έναρξη των παρουσιάσεων, για να διαπιστωθεί το υπόβαθρο του ακροατηρίου και οι γνώσεις του σχετικά με την Αναγεννητική Γεωργία. Η δεύτερη δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο τέλος του διαδικτυακού σεμιναρίου, πριν από την επίσημη λήξη της εκδήλωσης, για να διαπιστωθεί η χρηστικότητα και η πρακτικότητα της χρήσης των εργαλείων που παρουσιάστηκαν. Όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον μεταξύ των ακαδημαϊκών και της εκπαιδευτικής κοινότητας για την πλατφόρμα και τις ενότητες που έχουν αναπτυχθεί. Οι περισσότεροι θεώρησαν ότι θα ήταν ωφέλιμα εργαλεία διδασκαλίας και μάθησης.
Διεθνές Συνέδριο του REGINA
Το Διεθνές Συνέδριο του REGINA με τίτλο «Regenerative agriculture. An innovative approach towards mitigation of climate change through multi-tier learning (REGINA)» διοργανώθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2024 στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Széchenyi István University, στο Győr της Ουγγαρίας.
Το Συνέδριο παρουσίασε στο ευρύ κοινό τα αποτελέσματα του έργου, ήτοι τα αποτελέσματα της διακρατικής Έρευνας σχετικά με την Αναγεννητική Γεωργία, την Εκπαιδευτική Μεθοδολογία και το Εκπαιδευτικό Υλικό του REGINA για εκπαίδευση στην Αναγεννητική Γεωργία, την εμπειρία της πιλοτικής εφαρμογής των εκπαιδευτικών εργαλείων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την εκπαίδευση ενηλίκων. Επιπλέον, στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν πρακτικές εμπειρίες στην Αναγεννητική Γεωργία από παραγωγούς σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και καινοτόμες πτυχές όπως η γεωργία ακριβείας (precision farming) και κοινωνικές πτυχές της Αναγεννητικής Γεωργίας.
Στο τέλος του Συνεδρίου δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες για τοποθετήσεις και συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Αναγεννητικής Γεωργίας στην Ευρώπη και παράγοντες που θα συνέτειναν στην ευρύτερη υιοθέτηση των μεθόδων της από τους παραγωγούς.